Geplaatst op donderdag 15 mei 2003 @ 19:03 , 1097 keer bekeken

Bel-fire.......
Beltain, of Beltane, loopt van zonsondergang op 30 april tot zonsondergang op 2 mei. Dit is het tweede belangrijke feest van het jaar. De naam Beltane komt van het Ierse Beltaine, wat 'Bel-fire' betekent, het vuur van de Keltische Lichtgod Bel, Beli, Belenos of Belinus. Het feest wordt ook wel Walpurgisnacht genoemd en viert de komst van de oude zomer en de bloei van het leven. De godin treedt op in de gedaante van de meikoningin en Flora, de godin van de bloemen, die in het Oude Rome begin mei gevierd werd.
Jonge paren sprongen over de Beltane-vuren, renden ertussen of dansten er in wijzerzin omheen. Vee dat na de lange winter uit de stallen werd bevrijd, dreef men tussen twee vuren door om het te zuiveren van ziekte en om vruchtbaarheid en een rijkelijke melkproductie voor de komende maanden te verzekeren. (Dit alles wordt in sommige gebieden nog steeds gedaan.)
Het hoofdkenmerk van dit feest was echter een gebruik dat teruggaat tot de eerste agrarische gemeenschappen en wereldwijd na-echoot. Jonge paren gingen het bos en de velden in om te vrijen en kwamen terug met de eerste mei- en haagdoornbloesems om huizen en schuren mee te versieren. Volgens de traditie is 1 mei de enige dag van het jaar waarop hagendoorn binnenshuis gebracht mag worden. Men vulde op die dag ook manden met de eerste zomerbloemen en plaatste ze bij vrienden, familie, geliefden, ouderen en zieken op de drempel, een gebruik van hernieuwd leven in iedere gemeenschap en ieder huis.
Bijgevolg leent Beltain zich uitstekend voor allerlei soorten van vruchtbaarheidsmagie, of het nu gaat om het verwekken van een kind of financiële of zakelijke ondernemingen die geacht worden vrucht te dragen, om een verbeterde gezondheid of verhoogde energie naarmate de zomer met zijn licht en warmte vordert.
Zonsondergang op de avond van 1 mei was voor de druïden het signaal om de grote Bel-vuren in negen verschillende soorten hout te ontsteken. Daartoe draaiden ze een eiken spil in een eiken koker boven de dichtbijgelegen vuurtorenheuvel, bijvoorbeeld Tara Hill in Ierland, het voormalige huis van Dagda, de goddelijke helden uit het Oude Ierland.
Tips voor Beltain:
- Verzamel als concentratiepunt fris groen, in het bijzonder hagendoorn (in huis enkel op 1 mei toegestaan!) en streekgebonden bloemen, en
leg ze in mandjes.
- Dauw verzameld op de ochtend van 1 mei blijkt extra krachtig te zijn.
- Ontbrand donkergroene, scharlakenrode of zilveren kaarsen en gebruik schitterende citrienen, transparante kwartskristallen, gouden
tijgerogen, amber en topaas in je rituelen.
- Bij Beltain horen de wierookgeuren en kruiden amandel, engelwortel, es, dotterbloem, harswierook, hagen- en meidoorn, sering, goudsbloem
en rozen (voor liefde).
Zena.
[ zena | 26/4/2002 ]
De zonnegod Bel of Belinus.
Beltane (30 april)
Het is de vooravond van mei, de Zonnegod heeft nu definitief het heft in handen genomen en zal regeren over de zomer. Beltane betekend "het vuur van Bel", Bel of belinus is de Zonnegod zijn vuur zal ons de hele nacht verwarmen. Traditioneel wordt de meiboom versiert, bestaand uit een spar, den of larix. Deze boom wordt versiert met rode en witte slingers. Daarom heen wordt de hele nacht gedanst. Na afloop springt iedereen over het beltane vuur dat ons zuivert en vruchtbaarheid schenkt. Pas na het opkomen van de eerste meizon mag de meiboom geplukt worden om ons huis mee te versieren. Samhain en Beltane zijn de twee feesten die ons verbinden met de Godenwereld.
zena.
[ zena | 26/4/2002 ]
Beltane, het mei feest.
Beltane
Tijd: 30 april
Andere namen: Meiavond, Meifeest
In de Wicca wordt het feest op 30 april meestal aangeduid als Beltane. Soms weet men nog te vertellen dat de Engelse naam May Eve is en dat het op de vooravond van mei werd gevierd omdat de Kelten hun dag begonnen op de vooravond, bij het invallen van de duisternis. Dat klopt allemaal, maar toch is Meiavond, zoals het feest hier in Nederland werd genoemd, niet een uitsluitend Keltisch feest. De hele Middeleeuwen door is het feest overal in Europa gevierd, ook in de Germaanse streken. En ook de Germanen begonnen de nieuwe dag bij het invallen van de duisternis.
Meiavond was een feest waaraan vrijwel iedereen deelnam. De meifeesten hebben langer dan de andere hun heidense oorsprong behouden en tot in deze eeuw werd er nog overal in Europa rond een meipaal gedanst en over vuren gesprongen. In Zuid-Limburg is deze traditie blijven bestaan en ook elders in het land ziet men steeds vaker de meiboom opnieuw verschijnen, soms als toeristische attractie, maar toch duidelijk voldoend aan een behoefte de groeikracht in de natuur te vieren. Er waren tot in de twintigste eeuw Meigilden, geleid door een Meigraaf, die in de nacht van 30 april op 1 mei een boom uit het bos haalden en op het dorpsplein of vóór het stadhuis neerzetten.. Jonge mannen zetten die nacht een kleine boom of tak in de tuin van de geliefde. Zo'n tak werd een liefdemei genoemd. Nog beter was natuurlijk als de geliefde zin had om het Meifeest 's nachts in het bos te vieren. Er werd dan meestal een Meibruid gekozen en men danste gezamenlijk om de meiboom of zonderde zich af in het bos. De Meibruid vertegenwoordigt Moeder Aarde als verleidelijke, vruchtbare vrouw. De Meibruidegom is de Vegetatiegod die de bloesems bevrucht.
Meiavond is net als het Lentefeest een vruchtbaarheidsfeest, maar hier gaat het meer om het nieuwe leven dat zich voor onze ogen ontwikkelt: een overvloed aan witte bloemen, het graan dat net boven de grond uitkomt, de eerste groenten, die onder glas geteeld worden. Het gaat daarbij met name om de bevruchting. Door het Christendom werd de meimaand uitgeroepen tot Mariamaand waarbij men probeerde de verering van de Heidense vruchtbaarheidsgodin om te buigen naar een verering van de Heilige Maagd. Toch verloochende de Meikoningin of Meibruid die in veel meifeesten werd rondgereden haar heidense oorsprong niet, al werd ze vaak gekerstend tot pinksterbruid.
Het vieren van Beltane
Het Meifeest was vanouds een landbouwfeest, bedoeld om het moment in de jaarcyclus, waarbij de verschillende gewassen worden bevrucht, te begeleiden. Nog steeds voltrekt dit wonder van de bevruchting zich elk jaar voor onze ogen en nog steeds hebben we de mogelijkheid hier door een ritueel vorm aan te geven.
Zoals ook bij de andere jaarfeesten is gezegd, gaat het er niet om dat de natuur zonder ons haar werk niet kan doen. Ook als we het Meifeest niet vieren zal de natuur zich in haar zomerkleed hullen en vrucht dragen. Toch is een meifeest méér dan alleen een dankzegging voor de te verwachten overdaad. Door de levenskracht te prikkelen kunnen we enerzijds de natuur een beetje stimuleren en anderzijds kan deze levenskracht ons helpen een aantal zaken in onszelf of onze omgeving een goede wending te geven. Hoe vaak nemen we niet iets ter hand en zetten het in gang, maar laten het daarna verwateren en doodbloeden? Het Meifeest kan worden benut om dergelijke zaken net het duwtje te geven dat ze nodig hebben, zodat de plannen alsnog vruchten zullen afwerpen.
Het Lentefeest is een moment om bepaalde zaken nieuw leven in te blazen. Het Meifeest is een moment om dat leven vorm te geven. Als je, bijvoorbeeld, tijdens de Lente hebt besloten vrijwilligerswerk te gaan doen om je medemensen te helpen, is nu het moment om te kiezen voor een bepaald soort vrijwilligerswerk en te zoeken naar een organisatie waarbij je je wilt aansluiten. Als je jarenlang gegevens hebt verzameld over een bepaald folkloristisch gebruik in je omgeving is nu misschien het moment om te besluiten er een artikel over te schrijven of contact te zoeken met iemand die iets méér met je gegevens kan doen dan ze in een la laten liggen.
We wensen je een fijne en vruchtbare Beltane-viering.
Zena
[ zena | 26/4/2002 ]
Beltanefeest
Beltane, ook : Beltaine, Bealtaine, Beltine, Bealtuinn, Boaldyn.
tane = vuur
Bel = zonneged, ook : Belinos, Belenus, Balor, Baal.
In Ierland en Schotland werd de zon "grian" genoemd, en omdat dit woord vrouwelijk is, werd Bel als de zonnegoddin beschouwd ...
Een paar interessante details van het feest :
Reeds enkele dagen vooraf werden de negen heilige houtsoorten verzameld om op de avond zelf ontstoken te worden door de hogepriester (druïde). Nadien namen de vier aartsdruïden (kosmische elementen !) het vuur over om verder te verspreiden.
Gedurende de ganse nacht verbleven de jongeren in het bos om hun "spelletjes" te spelen tot de vroege ochtend, om dan rond de meiboom te dansen.
Ouderen (gehuwden) mochten voor één keer hun huwelijksring uitdoen om dapper mee te feesten...
In de voormiddag (1 mei dus) werd stromend water verzameld om zich te reinigen en ervan te drinken. Er bestond ook een "melkritueel", uitgevoerd met staarthaar van het vee.
Nadien versierden mannen en vrouwen zich met bloemen en takken om verder te dansen en te feesten ; dit zou trouwens aan de basis liggen van de legendarische heksenbezem !...
Penrose
[ zena | 26/4/2002 ]
Feest van het begin van de zomer
Bij de Kelten en Germanen:
Feest van het zomerbegin: "Beltane" De bomen komen in blad, aarde in bloei.
Er werden offers aan de zonnegod gebracht. Meibomen werden opgericht,
De Wildeman trad op als symbool van de natuur in volle krachtontplooiing.
Het feest werd gekerstend in Pinkster. De datum werd gekerstend in Jacobus de Mindere:
"Sint Jopke in't gras" of "in het groen". In Engeland" Green man of "Jack in the Green"
Jacobus de Mindere heeft de knots van de Wildeman die hij heeft getemd als attribuut.
Hij geldt niet toevallig als de meest kuise der Apostelen.
Zena
[ zena | 25/4/2002 ]
Beltane 30april/1 mei.
Met Beltane wordt traditioneel de zomer binnengehaald. De overheersende kleur is groen en dit betekent dat het vee na de lange winterperiode eindelijk van stal kan worden gehaald. Vroeger werden ze dan tussen twee reinigende vuurstapels geloodst. Het feest draagt een uitgesproken uitgelaten karakter en de dorpelingen dansten vroeger rond de met rode en witte linten versierde meiboom. De meiboom was oorspronkelijk een fallus symbool terwijl het omwikkelen van witte en rode linten het doorbreken van de maagdelijkheid voorstelde, waarbij vruchtbaarheid afgesmeekt werd. Dit verklaart waarom het in de eerste plaats kinderen waren die rond de meiboom dansten. In dezelfde geest bedrijft de jonge Godin die dag de liefde met de jong God, ook wel de Wildeman genoemd.
Zena
[ zena | 25/4/2002 ]
Beltane feest.
Intro
....Morgen bij de mis
zult ge ridder worden
Dan zult ge een mooiere en
Rijkere uitrusting krijgen dan deze
Ten overstaan van de beste koning ter wereld
Zult ge morgen ridder zijn
Want hij zelf zal U eigenhandig
Uw zwaard aan de zijde gorden
En U de accolade geven
Zoals het gebruik is in het land...
Verhaal
Arthur wordt als zoon van Koning Uther Pendragon (Drakenhoofd) en de mooie vrouwe Igraine geboren.
De vrouwe Igraine was eerder gehuwd met Gorlois van Cornwallis, en daardoor niet vrij voor de hevig verliefde Uther, die in zijn wanhoop te rade ging bij de Magier Merlijn.
Merlijn in zijn eeuwige wijsheid wist dat de toekomstige Koning van het land geboren moest worden uit een samengaan van Uther en Igraine beloofde Uther dat hij zijn magie zou geruiken om hem samen te brengen met zijn geliefde.
Tijdens een van de veldslagen die Gorlois leidde zorgde Merlijn ervoor dat Igraine in zijn afwezigheid een kruidendrank toegediend kreeg, waardoor zij Uther Pendragon herkende als haar echtgenoot, terugkerend van zijn grote overwinning. In werkelijkheid sneuvelde Gorlois op dat moment. Uther Pendragon bracht de nacht door met zijn geliefde Igraine en uit dit samenzijn werd Arthur geboren.
Merlijn had echter een voorwaarde gesteld aan zijn magisch handelen. Hij had met Uther afgesproken dat hij zijn eerstgeboren zoon af zou staan aan hem -Merlijn-
Toen Arthur geboren was kwam Merlijn naar het kasteel en claimde het kind.
Uther gaf Arthur aan Merlijn en Merlijn nam Arthur mee naar zijn oom Hector en zijn vrouw Iloide die hem opvoedde onder toezicht en begeleiding van Merlijn. Merlijn leerde hem alles wat hij diende te weten om een eervol en spiritueel leider te kunnen worden. Regelmatig neemt hij hem mee naar het eiland van Avalon om hem de lessen van de priesteressen van het eiland te laten volgen. Ook leert hij hier de Vrouwe van het Meer, Vivian kennen.
Dan breekt de tijd aan dat de profetie in vervulling gaat.
Uther Pendragon sterft zonder een nakomeling achter te laten, en allerlei machtige leiders dingen naar het koningsschap.
Merlijn stelt voorwaarde voor het koningsschap.
Hij laat midden op het plein een groot marmeren blok plaatsen en met zijn magische krachten plaats hij een zwaard in het midden van het blok.
Degene die het zwaard weet te verwijderen zal de nieuwe koning zijn.
De gehele dag zijn er toernooien en feesten en iedereen doet een poging het zwaard te bemachtigen, echter het lukt niemand.
Maar dan..op een zeker moment ziet men Kay, de zoon van Hector met het zwaard lopen en iedereen vraagt zich af hoe hij hieraan komt. Merlijn verschijnt en vraagt Kay hoe hij aan het zwaard komt en Kay antwoord dat Arthur het hem gaf, nadat hij hem gevraagd had zijn vergeten zwaard even op te halen.
Omdat niemand heeft gezien hoe dit in zijn werk is gegaan geeft men hem opdracht het zwaard terug te plaatsen en Arthur wordt gevraagd het opnieuw uit de steen te trekken. Arthur trekt vervolgens het zwaard zonder enige moeite uit de steen en iedereen buigt zijn hoofd voor de nieuwe Koning.
Arthur wordt gekroond in Silchester en begint aan zijn werk, bijgestaan door Merlijn.
Van de Vrouwe van het Meer ontvangt hij het magische Zwaard Excalibur en hiermee overwint hij elke onderdrukker in zijn land. Na vele veldslagen te hebben gewonnen keert de rust weer over het land en Arthur trekt zich met zijn ridders terug in zijn burcht Camelot op Cadbury Hill.
Arthur richt het genootschap van de Ridders van de Ronde tafel op. In de grote hal van het kasteel wordt een ronde tafel geplaatst, welke een geschenk was van de vader van lady Guiniverre, zijn latere vrouw.
De ronde tafel symboliseert de eenheid van zijn genootschap. Niemand staat boven de ander, ieder is gelijk. Een voor allen en allen voor een.
Tijdens een van de bijeenkomsten wordt gesproken over de Heilige Graal. De beker van het laatste avondmaal van Jezus. Volgens de verhalen zou deze beker door Joseph van Arimathea naar Engeland gebracht zijn en deze beker zou alleen maar gevonden kunnen worden door diegene die zowel God als zijn Heer en zijn geliefde dient.
Het vinden van deze Graal wordt de belangrijkste opdracht van dit select gezelschap. Er zal uiteindelijk maar een ridder deze uitdaging aan kunnen: Galahad
Arthur trouwt Guineverre. Het huwelijk blijft echter kinderloos
Guineverre houdt van Arthur, maar heeft een heimelijke liefde voor een van de ridders...Lancelot
Tijdens het Beltanefeest (het vruchtbaarheidsfeest), een feest waar Arthur aan deelnam, doordat zijn binding met de priesteressen van het heilige eiland Avalon net zo groot was als zijn trouw aan de Kerk, wordt Arthur gekroond met het gewei van het Koningshert. Tijdens deze rituelen is het gebruikelijk dat er kruiden gebruikt worden om iedereen in grote extase te brengen. Ook Arthur raakt in de ban van de kruiden en bevrucht tijdens dit ritueel de vrouw die hem in het bos het eerst tegenkomt.
Het lot zorgt er echter voor dat deze vrouw zijn halfzuster Morgaine is. Morgaine is de uiting van het boze (Mor- betekent dood) en bevindt zich in dit hele spel als degene die de neergang van het goede (Arthur) zal bewerkstelligen.
Uit deze verbintenis wordt Mordred geboren. Arthur wordt bijna waanzinnig als hij de waarheid verneemt en stuurt zijn zuster met haar kind weg van het kasteel.
Het kwaad is echter al geschied. Het verval is ingezet.
Arthur komt achter de waarheid omtrent zijn geliefde Guineverre en zijn trouwste ridder Lancelot en stort in.
Er ontstaat onrust in het rijk en gevechten breken uit.
Zijn inmiddels volwassen zoon Mordred leidt de legers die zich tegen Arthur keren en op een zeker moment staan de Koning en zijn Zoon tegenover elkaar.
De Zoon verwond zijn Vader en de priesteressen van Avalon komen en nemen de gewonde Koning mee naar het Eiland, alwaar hij tot op de dag van vandaag rust tot zijn terugkeer gewenst is.
zena.
[ zena | 15/4/2002 ]